Tratament chiropractic pentru torticolis

Pentru tratarea torticolisului, CHIROMEDICA Heatorticolislth & Wellness Center  vă oferă o nouă metodă de tratament: chiropractica

1. Ce este torticolisul?

Torticolisul (gâtul strâmb), este una dintre cele mai frecvente tulburări de la nivelul gâtului şi este reprezetată de flexia, extensia sau răsucirea mușchilor gâtului dincolo de poziția lor normală. Definiția latină a torticolisului înseamnă „gât răsucit”. În torticolis, gâtul tinde să se răsucească într-o parte, provocând înclinarea capului.

 

 

Programează-te la un prim consult și află cum decurge prima vizită!

Află ce spun persoanele, care au beneficiat de această terapie!

 

Torticolisul, se poate dezvolta lent, dacă aveți un istoric în familie, sau se poate dezvolta în formă acută, sub forma de traumatism, sau ca o reacție adversă la medicamente.

În cazul în care tulburarea apare la persoanele cu antecedente familiale, ea este menționată ca torticolis spasmodic (numit distonie cervicala). Răsucirea caracteristică a gâtului este inițial spasmodica (contracții involuntare ale mușchilor gâtului, care duc la mișcări anormale și postură incomoda a capului și gâtului) și începe între 31-50 ani.

În cazul în care afecţiunea este lăsată netratată, probabil va deveni permanentă. Îndoirea sau răsucirea gâtului prea departe poate duce la torticolis acut. Această afecţiune apare cu simptome puţine, cu toate că de cele mai multe ori va părea incomod și vă veţi ține capul drept sau rotit într-o parte. Mişcarea capului spre partea opusa este dureroasa, iar muschii gâtului de pe partea care doare de multe ori sunt sensibili la atingere.

Se recomandă verificarea nervului și funcția motorie pentru a exclude diferite leziuni ale coloanei vertebrale.

La sugari exsită torticolis benign, o afecţiune foarte rar întâlnită, şi este caracterizată prin episoade recurente de înclinare a capului intr-o parte. 

2. Cauze – torticolis

La adulți, torticolisul acut poate fi cauzat de mai multe situaţii diferite. Ocazional, nici o cauză specifică nu este găsita. Traumatismele la nivelul gâtului sau a coloanei vertebrale pot duce la torticolis.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale cervicale sau la nivelul muşchilor gâtului duc adesea la spasme ale mușchilor, ceea ce duce la răsucirea capului, caracteristică in torticolis. Alte cauze includ infecții ale capului sau gâtului. Aceste infecții pot provoca un torticolis inflamator secundar glandei inflamate şi ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului. Mușchii din regiunea acestor noduli limfatici se pot contracta.

Torticolisul poate fi asociat cu abcese ale gâtului și căilor aeriene superioare, iar acele situații pot pune viața în pericol. Alte infecții ale sinusurilor, urechilor, maxilarului, dinţilor, pot duce la torticolis. Foarte rar anumite tumori, artrita coloanei cervicale sau anomalii vasculare pot provoca, de asemenea, torticolis. 

Anumite medicamente de abuz pot conduce la pierderea controlului muscular normal. Aceasta este o condiție care implică instalarea bruscă a contracții involuntare ale mușchilor feței şi a gâtului. În plus față de o îndoire a capului într-o parte (torticolis acut), oamenii pot experimenta alte simptome, cum ar fi devierea ochilor și proeminența limbii. 

Față de cauzele de mai sus, la copii, la sugari și la nou-născuții se poate identifica un torticolis din cauze congenitale sau traume din cauza nașterii. Torticolisul muscular congenital este cea mai frecventă cauză de torticolis la sugari. Acesta este o deformare fizică posturală prezentă la naștere, care rezultă din scurtarea și fibroza mușchiului sternocleidomastoidian pe o parte a gâtului. Sugarii de multe ori dorm cu capul în aceeași poziție față de saltea, ceea ce poate duce la sindromul capului plat, însoțit adesea de torticolis muscular. 

Factorii de risc pentru torticolis:

 •   un istoric familial al acestei afectiuni,
 •   anomalii congenitale ale coloanei cervicale,
 •   consumul de medicamente care predispun la spasme musculare,
 •    traumatisme. 

4. Simptome torticolis

Pentru că torticolisul spasmodic este o contractie anormala a mușchiului într-o parte a gâtului, oamenii vor apărea cu capul întors într-o parte. Mușchii gâtului și muschii dintre gât și umăr vor fi tensionati, cauzând dureri. Persoanele cu torticolis acut nu vor putea să-şi indrepte capul, acesta fiind aplecat într-o parte pentru a limita disconfortul cauzat de durere. În torticolisul spasmodic (distonie cervicală), pot exista spasme musculare la nivelul gâtului, care sunt susţinute (tonic) sau sacadat (clonice).

Alte simptome pot include dureri de umăr, dureri de spate, dureri de cap, crampe le nivel cervical, senzație de apăsare musculară, dureri musculare, sau senzații de arsură.

Atacurile de torticolis la copii pot fi, de asemenea, insotite de simptome, cum ar fi vărsături, iritabilitate și somnolență. În general, torticolisul acut nu pune în pericol viața.

În cazul în care simptomele sunt limitate la rigiditate musculară și durere, se recomandă un consult în prima zi de la debut. În cazul în care apar spasme ale mușchilor, mergeți imediat la urgență la spital.

Alte afecțiuni medicale pot părea a fi torticolis și au nevoie de asistență medicală imediată. Oricine are spasme ale mușchilor gâtului implicați în respirație sau la înghițire sau simptome care ar putea implica sistemul nervos central ar trebui să fie evaluat. 

Următoarele simptome sugerează leziuni sau iritații la nivelul sistemului nervos central și trebuie să fie tratate ca o situație de urgență în special în cazul în care acestea se dezvolta brusc:

 •    Probleme de respirație sau înghițire;
 •    Amorțeală în brațe și picioare;
 •    Slăbiciune în brațe și picioare;
 •    Tulburări de vorbire;
 •    Dificultate la mersul pe jos;
 •    În cazul în care spasmul mușchilor gâtului este asociat cu febra, umflarea glandelor, dureri de cap, rigiditatea gâtului, gurii sau umflarea limbii, sau probleme la înghițire, solicitați imediat asistență medicală.

 

4. Diagnostic torticolis

Diagnosticul începe cu o discuţie despre trecutul medical al pacientului şi despre simptomele prezente, şi continuă cu efectuarea unui examen fizic al pacientului. 

Atunci când există o istorie de traumatism, se recomandă o radiografie a regiunii gâtului pentru a exclude o fractură sau dislocarea oaselor coloanei vertebrale la nivelul gâtului. 

De multe ori radiografia şi examenul clinic sunt suficiente pentru a pune diagnosticul de torticolis.Unele anomalii, cum ar fi artrita degenerativă a coloanei cervicale poate necesita o scanare CT.

5. Tratament torticolis

Tratamentul pentru torticolis are ca obiective relaxarea mușchilor contractaţi de la nivelul gâtului.

Tratamentele pot include medicaţie, chiropractică, terapie fizică, exerciții de stretching, şi chirurgie.

La majoritatea oamenilor, torticolisul se rezolvă în câteva zile, însă se poate  ajunge la câteva săptămâni. Spasmele musculare persistente necesita trimiterea la un neurolog sau chirurg. 

tratament-torticolisTratamentul chiropractic pentru torticolis constă în manevre specifice de relaxare şi detensionare a musculaturii cervicale, şi cuprinde 2-3 şedinţe, în funcţie de gravitatea afecţiunii, fiind completat de un set de exerciţii recomandate de către chiropractor.

Exercițiile sunt recomandate a fi efectuate de mai multe ori pe zi, în fața unei oglinzi atunci când este posibil.

Chiropractorii clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center oferă o metodă de tratament care permite revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt. Dacă torticolisul vă impiedică să vă desfăşuraţi activităţile zilnice, contactaţi-ne cu încredere pentru a afla mai multe detalii.

În cadrul clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center îşi desfasoara activitatea chiropractori autorizaţi, cu o vastă experienţă in tratarea afecţiunilor musculo-scheletale, iar scopul nostru este de a trata torticolisul, oferind o metodă de tratament care permite revenirea pacientului la activităţile zilnice într-un interval de timp cât mai scurt.

Grija noastră este sănătatea dumneavoastră !

 

                Vă aşteptăm cu mult drag la CHIROMEDICA Health & Wellness Center !

 

PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE

Chiromedica - Health & Wellness Center

Str. Oltului Nr. 47
400600 Cluj-Napoca
Romania
Phone: 0770296601
Secondary phone: 0771024163
Orar de functionare:

luni 
marți 
miercuri 
joi 
vineri 
 1. septembrie 19, 2019

  Buna ziua!
  Am un torticolis spasmodic de aproximativ 10 ani,am fost la nenumerate spitale si nu am rezolvat nimic…Clinica dm imi poate fi de folos??

  Multumesc!

 2. mai 27, 2020

  Am un totricolis spasmodic de circa 14 ani si am facut terapii și anume osteopatie psihoterapie și 2 injecții cu botic acum 13 ani dar nici un tratament nu a dat rezultate.Daca ma puteti ajuta va voi rămîne recunoscător.Va multumesc anticipat ma puteti contacta; marianpetrisor60@yahoo.com sau tel.mobil 0721317015

  • iunie 7, 2020

   Buna ziua,
   Multumim pentru mesaj.
   In cazul acestui tip de torticolis nu va putem ajuta. Pentru orice alte informatii, va rog sa ne sunati la nr. 0771024163. Multumesc.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.