SHIATSU este un stil modern de masaj care îşi are originea în Japonia. El combină tehnici de masaj oriental cu noţiuni de anatomie şi fiziologie din medicina actuală.

Prin cuvântului SHIATSU se înţele SHI- deget, ATSU- presiune, apăsare, fiind o metodă care ne permite să dăm şi să primim îngrijire, căldură şi vindecare prin atingere nedureroasă.

SHIATSU se bazează pe sistem holistic de medicină tradiţională chineză, în cadrul căreia boala este considerată rezultatul dezechilibrelor.

Când se instalează stresul, fie el psihic sau fizic, manifestările lui sunt interne, dar şi externe la nivelul pielii şi tesutului muscular. Drept rezultat, puncte specifice sau regiuni întregi devin dureroase, tensionate, sensibile sau dure. Medicina orientală a dezvoltat de-a lungul miilor de ani un sistem terapeutic, SHIATSU, prin care controlează starea internă a organismului prin manipularea ţesuturilor externe.

El s-a răspândit ulterior cu rapiditate în Statele Unite şi Europa, datorită succesului său în echilibrea psihiă şi emotională, având totodată efecte deosebite şi în prevenirea, alinarea sau vindecarea unor suferinţe de natură fizică.

ShiatsuScopul terapiei SHIATSU este de a stimula meridianele energetice pentru refacerea stării de echilibru interior prin aplicarea unor presiuni fizice. Constă predominant din tehnici de aplicare de presiune cu degetele, palmele sau cotul. Secundar, sunt folosite tehnici de stretching, tehnici de eliberări neurocraniene şi tehnici din masajul clasic suedez.

Există două abordări ale problemei funcţionării terapiei SHIATSU: una din perspectiva medicinei moderne şi alta din perspectiva medicinei orientale.

Explicaţia medicinei moderne

 • Endorfinele: SHIATSU stimulează organismul să producă propriile substanţe cu rol antialgic, numite „endorfine”. Acestea sunt secretate în creier, şi determină senzaţia de bine sau de plăcere.
 • Teoria „gate control” (controlul portii): durerea din periferie este transmisă la creier prin măduva spinării. La acest nivel există un mecanism „poartă” care poate să opreacă mesajele de durere să ajungă la creier. Menţinerea unei presiuni în diferitele puncte, poate închide aceasta poartă, astfel diminuând, sau chiar eliminând senzaţia dureroasă.
 • Sistemul nervos autonom: Este responsabil de coordonarea funcţiilor involuntare ale organismului. Are doua componente: simpatic, care este activat atunci când există un agent stresor extern, şi parasimpatic, reglatorul activităţilor interne a organsimului în condiţii normale. SHIATSU stimulează sistemul nervos autonom „liniştind” organsimul atunci când există o stare de tensiune fizică sau psihică.
 • Teoria punctelor „trigger”: Medicii au descoperit în cadrul unor studii clinice puncte specifice de tensiune în corp, care atunci când sunt manipulate au un efect deosebit de amaliorare a durerii musculo-scheletale. Prin SHIATSU se acţionează şi asupra acestor puncte, determinând relaxarea musculaturii încordate.

Explicaţia medicinei orientale

În Japonia, medicina orientală este numită medicina energiei vitale. Medicii asiatici din antichitate au stabilit că această energie vitală (Qi) circulă în organism de-a lungul unor meridiane, leagă între ele organele şi diversele părţi ale corpului. Când o personă este sănătoasă, Qi circulă normal prin canale, însă atunci când dintr-un motiv sau altul Qi este blocat, slab sau în exces, apar simptomele unei boli.

În cadrul tratamentului, scopul terapeutului este de a corecta curgerea Qi-ului aplicând presiune pe puncte specifice de-a lungul meridianelor. Deteriorarea stării Qi-ului precede modificările la nivel fizic, astfel SHIATSU acţionează preventiv, corectând fluxul energetic înainte ca o afecţiune gravă să se instaleze. Dacă boala este deja în evoluţie, ea poate fi ameliorată sau vindecată prin ajustarea curgerii Qi-ului.

Beneficiile terapiei SHIATSU

Printre efectele pozitive ale terapiei se numără:

 •  Relaxare profundă a muşchilor şi ţesuturilor;
 •  Reducerea stresului
 •  Eliberearea toxinelor din organism;
 •  Rol preventiv împotriva afecţiunilor;
 •  Creşterea flexibilităţii;
 •  Îmbunătăţirea circulaţiei sangvine;
 •  Diminuarea anxietăţii mentale;
 •  Menţinerea echilibrului chi-ului;
 •  Efect de calmare al nervozităţii;
 •  O stare generallă bună pentru cel care beneficiează acest tip de masaj.

 

SHIATSU are rol analgezic, relaxant, tonifiant, şi de echilibrare. Poate fi folosit cu succes în afecţiuni precum durerile de spate, de gât, de umeri, în cazuri de insomnie, nervozitate, probleme circulatorii, menstruale, pentru combaterea stresului, anxietăţii, oboselii cronice, combaterea unor dureri şi chiar eliminarea durerilor.

De asemenea, terapia SHIATSU este recomandată şi persoanelor sănătoase care doresc prevenirea unor afecţiuni, sau menţinerea unei stări de bine prin efectele relaxante si revitalizante pe care le are.

Terapiile SHIATSU sunt relaxante dătorită presiunii aplicate blând. Intensitatea presiunii este ajustată în funcţie de persoană, astfel încât confortul să fie maxim. Zonele tensionate pot fi uşor dureroase în timpul tratamentului, însă după aplicarea presiunii durerea este mult ameliorată sau chiar eliminată.

De ce să alegi terapia SHIATSU?

 • Spre deosebire de alte tipuri de masaj, terapia Shiatsu îți asigură în afară de beneficiile fizice şi o mulțime de beneficii psihice – îţi dă o stare de bine generală.
 • Nu numai ameliorează sau elimină problemele existente, ci şi previne apariţia unor afecţiuni viitoare.
 • Intensitatea procedurilor aplicate este ajustată în funcţie de fiecare persoană, astfel încât rezultatul, dar şi confortul să fie maxim.
 • Este recomandat orcărei persoane, indiferent de sex sau vârstă.

 

PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE

Chiromedica - Health & Wellness Center

Str. Oltului Nr. 47
400600 Cluj-Napoca
Romania
Phone: 0770296601
Secondary phone: 0771024163
Orar de functionare:

luni 
marți 
miercuri 
joi 
vineri 


 1. martie 1, 2020

  Buna ziua!
  Pentru masaj shiatsu este nevoie de o consultatie in prealabil?
  Va rog sa imi scrieti care este costul unei sedinte de masaj si regularitatea cu care sedintele trebuie urmate.
  Multumesc!

  • aprilie 30, 2020

   Buna ziua d-na Pop,
   Pentru terapia shiatsu nu este nevoie de un consult amanuntit prealabil. Vi se face doar un consult preliminar pentru a identifica daca acest tip de terapie este benefic pentru dumnevoastra. Acest consult nu se achita. Este inclus in pretul sedintei. O sedinta este 150 lei si dureaza aproximativ 45-60 minute. Numarul de sedinte recomandat se face in functie de obiectivul dumnevoastra si de afectiunile cu care va confruntati si se stabileste la prima sedinta. Avem pacienti care se prezinta lunar, dar si pacienti care vin saptamanal. Pentru programari si alte informatii, va rog sa sunati la nr. 0771 024 163. Multumesc.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.