IMC – indice de masă corporală

Calcularea  indicelui de masă corporală

 

IMC – indice de masă corporală sau BMI – body mass index (în engleză )  este o măsurătoare a mărimii corpului. Acesta este un raport între înălţimea și greutatea actuală a persoanei.

IMC - indicele de masa corporta

Rezultatele IMC ne arată dacă persoana are greutatea ideală pentru înălţimea sa.

          Măsurătorile IMC pot indica dacă o persoană este subponderală, are o greutate normală, este supraponderală sau obeză. Dacă la o persoană indicele de masă corporală este în afara zonei sănătoase (normopondere), riscurile pentru înbolnăviri pot crește semnificativ.

          Creşterea prea mult în greutate poate duce la riscul apariţiei bolilor cardiovasculare,  diabetului zaharat de tip 2 etc.

          O greutate corporală prea mică poate duce la malnutriţie, osteoporoză sau anemie. Medicul dumnevoastră vă poate face recomandări adecvate.

          Indicele de masă corporală nu poate măsura cantitatea de grăsime în mod direct.  Acesta nu ţine cont de vârstă, sex, etnie sau masa musculară. 

          Cu toate acestea, se utilizează frecvent deoarece ajuta specialiștii să urmărească greutatea populaţiei și să identifice problemele potențiale ale persoanelor fizice.

 

Măsurarea IMC la adulţi

 

Calcularea indicelui de masă corporală implică măsurarea greutăţii şi înălţimiii pacientului.

 • Folosim următorea formulă: IMC = kg/m2
 • Pentru acest calcul împărţiţi greutatea ( în kg) cu înălţime (în metri) la pătrat

Interpretarea rezultatelor:

IMC Starea greutăţii
sub 18.5 Subponderal
18.5–24.9 Normoponderal
25.0–29.9 Supraponderal
30.0 – 34.9 Obez
35 > Obezitate morbidă

IMC - indicele de masa corporala

 

 • IMC – indice de masă corporală sub 18,5 indică subpondere. Aceasta înseamnă că trebuisă luaţi în greutate. Este recomandat să cereţi sfatul unui nutriţionist.
 • IMC – indice de masă corporală între 18,5-24,9 indică o greutate corporală normală pentru înălţimea dumnevoastră. Menținând o greutate normală, reduceți riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate.
 • IMC – indice de masă corporală între 25,0-29,9 indică suprapondere. Acest lucru înseamnă că sunteţi sfătuiţi să pierdeţi câteva kilograme în favoarea sănătăţii şi pentru a nu creşte riscul diferitelor patologii. Este recomandat să vă adresaţi unui nutriţionist.
 • IMC – indice de masă corporală între 30,0 și 34,9 indică obezitate. Acest lucru înseamnă că trebuie să scădeţi cât mai repede în greutate, deoarece un astfel de surplus de greutate creşte mult riscul de apariţie a patologiilor asociate obezităţii. Este recomandat să vă adresaţi unui nutriţionist.
 • IMC – indice de masă corporală peste 35 – indică obezitate morbidă. Este obligatoriu să luați măsuri pentru a scădea în greutate. Starea de sănătate poate fi afectată irecuperabil.

 

Cum utilizează specialiștii indicele de masă corporală?

 

Indicele de masă corporală nu este suficient pentru un diagnostic, dar poate fi folosit ca indicator al potenţialelor probleme de greutate la adulţi sau în rândul copiilor.

În cazul în care cineva are un IMC prea mare sau prea mic nutriţionistul ar trebui să facă investigații mai amănunţite:

 • Măsurarea grăsimii viscerale
 • Evaluarea obiceiurilor alimentare
 • Avaluarea stării psihice a pacientului
 • Antecedentele ale problemelor cardiovasculare sau alte probleme de sănătate
 • Alte analize specifice

Astfel nutriţionistul poate să facă recomandări specifice privind dieta şi exerciţiile fizice.

Există câteva cazuri particulare în care nu putem calcula aceast indce. De exemplu, în cazul sportivilor de performanţă. Aceștia au o masă musculară mult mai mare decât un om obişnuit. De asemenea, IMC nu se calculeaza pentru femeile însărcinate.

 

Dat fiind faptul că această măsurătoare ţine cont doar de greutatea actuală şi de înălţime, în cazurile menţionate mai sus sunt irelevante. Prin urmare nutriţionistul trebuie să facă investigaţii mai amănunţite şi măsurători specifice pentru a afla dacă persoana este sănătosă din punct de vedere nutriţional.

 

Dacă te confrunți și tu cu un indice de masă corporală prea mic sau prea mare , nutriționiștii clinicii CHIROMEDICA Health & Wellness Center te pot ajuta să îți reglezi greutatea și să îți recapeți sănătatea!

 

Cu noi obții rezultate garantate 100%! 

 

Sună acum la 0771024163 pentru o programare ! Sau folosește formularul de mai jos!

 

PROGRAMEAZĂ O CONSULTAȚIE

 

Vă așteptăm cu drag la CHIROMEDICA Health & Wellness !

Grija noastră este sănătatea dumnevoastră!

 

Chiromedica - Health & Wellness Center

Str. Oltului Nr. 47
400600 Cluj-Napoca
Romania
Phone: 0770296601
Secondary phone: 0771024163
Orar de functionare:

luni 
marți 
miercuri 
joi 
vineri 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

2018 © Copyright - CHIROMEDICA - Health & Wellness Center

Digital Marketing by onedigital

error: Content is protected !!